Verzilveren

Verzilveren
‘Waardevol voor je wijk’. Dat is de slogan van Verzilveren, de professioneel aangestuurde vrijwilligersorganisatie voor mensen met een ondersteuningsvraag in het Haagse Loosduinen. Ilse Mijnhart (33) en Nancy Krul (63) zijn de drijvende kracht achter Verzilveren. We hebben een gesprek over het ontstaan van de organisatie, de manier waarop die wordt aangestuurd en de impact die Verzilveren heeft op de wijk.
Hoe is het initiatief voor Verzilveren ontstaan?
Ilse: ”Na mijn opleidingen International Business & Management en Ontwikkelingssamenwerking ben ik onder andere gaan werken voor een goededoelenorganisatie. In die periode ben ik geïnteresseerd geraakt in concepten voor sociaal ondernemen. Daar is in Nederland, naar mijn mening, steeds meer behoefte aan. Na een aantal jaar werkervaring ben ik voor mezelf begonnen en heb ik van de gemeente Den Haag de opdracht gekregen een plan voor een onderneming te ontwerpen voor de senioren in Nieuw Waldeck, een buurt in Loosduinen waar Loosduinse Hof staat. In die periode ben ik Nancy tegengekomen en hebben we onze krachten gebundeld.” 

Nancy: ”Ik ben achttien jaar zorgmanager geweest bij zorgorganisatie Florence op locatie Loosduinse Hof. Ik ben ziek geworden en voor 50% afgekeurd. In die periode heeft Florence het contract met Staedion vroegtijdig opgezegd en is Loosduinse Hof gesloten. Het gebouw was ongeschikt voor complexe zorg, door de kleine badkamers, drempels en veel algemene ruimten. Toch kwam het als een verrassing en pakte de sluiting heel slecht uit voor deze wijk. Ik woon hier zelf en ben echt van deze wijk, dus ik hoorde uit eerste hand wat de sluiting met de bewoners deed. Het is een relatief arme wijk met steeds meer ouderen. Loosduinse Hof was voor heel veel mensen de plek waar je anderen kon ontmoeten, waar naar je werd geluisterd, waar iets te doen was. Er is veel eenzaamheid. Ik móest gewoon in actie komen. Ik ken heel veel mensen hier. Samen met Ilse zijn we aan haar plan gaan sleutelen en van Staedion mochten we de begane grond blijven gebruiken, in ieder geval zolang er nog geen nieuw plan voor het gebouw was.”
Nancy Krul

Nancy Krul

"Een onafhankelijke aansturing van een vrijwilligersorganisatie is essentieel. Anders valt de boel zo uit elkaar.

Hoe heeft het plan zich ontwikkeld?  
Ilse: ”Het doel van Verzilveren is leuke dingen organiseren voor en door de wijkbewoners. De eerste stap was wijkbewoners te vinden die hun talent in willen zetten voor andere bewoners. Daar komen de leukste dingen uit. Iemand die dansles kan geven, bijvoorbeeld. Eerst was het de bedoeling vooral senioren te verbinden en te activeren. Achter de voordeur te komen van mensen die vereenzamen. Maar inmiddels is die groep veel breder geworden en niet-leeftijdgebonden. Sinds augustus 2018 zijn we officieel een stichting. We zijn van waarde voor alle mensen in de wijk die een talent in willen zetten én voor de mensen die juist een ondersteuningsvraag hebben. Onze organisatie brengt die dingen samen.”

Nancy: ”We hebben veel ideetjes uitgewerkt en geprobeerd. Zo hadden we het idee ‘5 voor 5’. Voor meedoen vroegen we vijf euro en vijf uur als vrijwilliger. Maar dat werkte niet. Eigenlijk ontstaan de dingen langzaam en werkenderwijs. In plaats van zelf allemaal dingen te bedenken, kijken en luisteren we goed naar de mensen zelf en proberen het dan in het totaalconcept op te nemen.”

Ilse: ”We zijn nu bezig met activiteiten om mensen met beginnende dementie in de wijk te ondersteunen, in samenwerking met DemenTalent. We organiseren vrijwilligerswerk voor mensen met dementie. We kijken naar wat iemand nog kan en waar de interesses liggen en zoeken daar een vrijwilligersfunctie bij. Ook hier is ons basisprincipe dat we mensen eerst vragen hun talent in te zetten. We zien dat het gevoel van nuttig zijn en erbij horen veel meer met mensen doet dan hulp ontvangen.”

Nancy: ”We hebben nu een netwerk van zo’n 150 mensen. Wekelijks komen er hier vijftig tot zestig mensen naar de activiteiten. Er is bijvoorbeeld een praatclub en een schrijfclub, maar er worden ook boottochtjes georganiseerd.”
Ilse Mijnhart

Ilse Mijnhart

Hoe belangrijk is deze locatie voor jullie?
Nancy: ”De Loosduinse Hof is al heel lang het hart van de wijk. Mensen lopen er gemakkelijk binnen. Toen werd aangekondigd dat het gebouw helemaal dicht ging, was dat echt een ramp. Gelukkig heeft Staedion toch het initiatief genomen te kijken of er nog een toekomst is voor het gebouw. Wij mochten in de tussentijd de begane grond gebruiken, als we voor mensen en de schoonmaak zouden zorgen. Sindsdien bemant een groep vrijwilligers dagelijks de receptie en worden er activiteiten georganiseerd.”

Ilse: ”De mensen zijn nu heel blij dat je hier straks weer kunt wonen in een toegankelijke woning en dat er van alles te doen is in het gebouw.”

"Wij worden hier gewoon gelukkig van!"

Hoe wordt Verzilveren in de toekomst aangestuurd?

Ilse: ”Staedion heeft een pitch uitgeschreven om een hofmaker aan te stellen die een gedeelte van de begane grond met sociale ondernemingen gaat vormgeven. Deze hofmaker heeft de taak een compleet programma aan functies te organiseren en te exploiteren. Donne Bax gaat deze exploitatie voor zijn rekening nemen. Verzilveren is één van de partijen in dit totaalconcept. We staan inmiddels met twee benen in de wijk en we hebben actief gewerkt aan een goed imago en positieve beleving. Nancy en ik houden alles bij elkaar, sturen aan en zijn eindverantwoordelijk.”

Nancy: ”Wat ook belangrijk is aan onze rol is dat we onafhankelijk en neutraal zijn binnen de vrijwilligersorganisatie. We weten wat er leeft. We lossen zaken op en we geven aandacht. Dat is essentieel, want zonder die onafhankelijke aansturing, valt de boel zo uit elkaar.”
Wat is jullie persoonlijke motivatie om dit werk te doen?

Ilse: ”Ik heb na mijn studie verschillende banen gehad waarbij ik na een tijdje dacht: waarom doe ik dit? Ik voelde het nut niet van wat ik deed en daar raakte ik gestrest van. Ik heb dit project in eerste instantie opgepakt in opdracht van de gemeente Den Haag, maar die opdracht is afgerond. Nu werk ik hier deels onbezoldigd voor een paar dagen, naast andere opdrachten die ik heb. Het geeft me gewoon veel voldoening dat het ons is gelukt een mooie organisatie op te zetten die belangrijk is voor de bewoners in deze wijk.”

Nancy: ”Ik zeg ook wel eens tegen haar: ‘meid, denk aan je toekomst. Je moet toch inkomen hebben’. Voor mij is het anders. Ik ben drieënzestig, ben gedeeltelijk afgekeurd en hoor echt bij deze wijk. En ik vind het heel erg leuk om met Ilse te werken. Ze is professioneel. We zijn per toeval een gouden duo geworden.”

Ilse: ”Nancy is heel belangrijk voor de verbinding. Ze hoort echt in de gemeenschap thuis. Het is toch wel een dorp in een dorp hier. Je komt er moeilijk tussen. Zonder Nancy was het niet gelukt.”

Nancy: ”We hebben vanmiddag een vrijwilligersmiddag. Met aanhang. Er komt zo’n vijftig man. Hapje, drankje. We hebben een leuk zangertje met gitaar. Zingt alles. We worden hier gewoon gelukkig van!”
Dit interview is gepubliceerd in FAME Magazine 2019 >

Loading...