Het Vensterhuis

In het centrum van de wijk Stadshagen te Zwolle is, naar ontwerp van FAME Architecten, in april 2015 Het Vensterhuis opgeleverd. Het Vensterhuis is gerealiseerd door Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello in opdracht van Jansen Vastgoed.
Eerste energieneutrale appartementengebouw van Overijssel
Het Vensterhuis is het eerste energieneutrale appartementen-gebouw van Overijssel. In de basis heeft de gebouwschil een optimale isolatiewaarde en hoge luchtdichtheid. Het gebouw wordt ’s winters verwarmd en zomers gekoeld met een warmtepomp met 16 gesloten bronnen onder het parkeerterrein. Daarnaast wordt de elektra voor de gebouw-gebonden installaties opgewekt door circa 93.000 Wp aan zonnepanelen op het dak.
Begeleid wonen
In Het Vensterhuis worden wonen en zorg in verschillende vormen gecombineerd door Omega Groep die het gebouw met 67 appartementen  huurt. Het betreft een mix van twee- en driekamerappartementen. Het woonprogramma varieert van woonvormen voor jongeren met autisme en jongeren met het syndroom van Down tot begeleid wonen voor jongeren. Op de begane grond zijn twee woongroepen met 24 uursbegeleiding.
Identiteit
Stedenbouwkundig is het gebouw in twee hoofdvolumes geknipt, die met elkaar verbonden zijn in de plint. Daarmee is doorzicht gecreëerd van en naar de achterliggende woonwijk. Er is veel aandacht besteed aan het metselwerk, om het gebouw vooral een woonuitstraling te geven. In de eerste plaats is dit door de keuze van een zeer fraaie, warme okerkleurige handvormsteen. Daarnaast is er met verschillende metselverbanden gewerkt. Rondom het gebouw lopen horizontale ‘banden’ waar het metselwerk in staand verband verwerkt is. Op de begane grond wordt de gebouwplint op subtiele wijze onderscheiden door dat de gevelopeningen hier allemaal een gelijke maat en een extra diepe negge hebben waardoor de penanten de maat van gevelkolommen krijgen. De appartementen zijn in de gevel zichtbaar in het wisselende stempel van het frans balkon en het slaapkamerraam.
Pressure Cooker
Toen alle lichten op groen stonden voor het project moest het ook met grote snelheid gerealiseerd worden om de gemaakte contractuele afspraken na te komen. Het ontwerp is besproken en goedgekeurd door het Supervisieteam Stadshagen van de gemeente Zwolle en vervolgens lean in bouwteamverband uitgewerkt tot besteksniveau voor de vergunnings-aanvraag. Dit is in een tijdsbestek van 3 maanden gebeurd. Binnen een maand is de vergunning verleend en is het plan uitvoeringsgereed gemaakt door de bouwer. De bouwtijd bedroeg 6 maanden.
ontwikkelaar
Jansen Vastgoed
project
67 twee- en driekamerappartementen voor begeleid wonen
opdracht en bouw
Bouwbedrijf Aan de Stegge
huurder
Omega Zorg
architect
Coen Koenders
foto's
Pim Geerts, Beeldopbouw
oplevering
april 2015

Loading...