Beschermd Wonen en ontmoeten Sint Martinus te Medemblik

De Woonschakel wil 40 appartementen voor Beschermd Wonen realiseren in het centrum van Medemblik. Het initiatief komt van De Woonschakel in samenwerking met zorgorganisatie Omring. De nieuwbouw vervangt het bestaande verzorgingshuis op deze plek.
Ontwerp
Zowel het concept Beschermd Wonen als het ontwerp en ontwikkeling komt van de hand van FAME Architecten uit Zwolle. Het gebouw komt aan de rand van de binnenstad van Medemblik naast de Sint Martinuskerk. Samen met het bestaande woongebouw De Kleyenburg omsluit de nieuwbouw een binnentuin, met in het midden een oude kapel uit de eerste helft van vorige eeuw. In dit binnenhof krijgen de bewoners een beschutte tuin. In het ontwerp van de nieuwbouw zijn elementen opgenomen die refereren aan elementen die zichtbaar zijn in panden in de binnenstad, waaronder de kleurstelling, uitvoering van de raampartijen en trapgevelelementen.
Doelgroep en indeling gebouw
De individuele ruimte voor bewoners wordt meer dan verdubbeld naar circa 45m². Er komen veertig volwaardige tweekamerappartementen, die in vijf woongroepen worden gebouwd én twee studio’s voor tijdelijke zorg. Iedere woongroep heeft een eigen buurtkamer. Naast een appartement hebben bewoners ook buurtkamers waarin gezamenlijk kan worden gekookt, gegeten en sociale activiteiten gedaan kunnen worden. Een appartement bestaat uit een woonkamer, slaapkamer, ruime badkamer met wasmachineaansluiting en keuken. De verkeersruimtes worden binnenstraatjes die ingericht worden met plekken voor ontmoeting aan de gevel: dit zorgt voor daglicht en uitzicht in deze ruimtes, belangrijk voor de beleving en het welzijn van de bewoners. De nieuwe woonvoorziening wordt gebouwd voor mensen met een middelzware tot zware behoefte aan zorg, die beschermd willen wonen. In het gebouw zijn 24 uur per dag professionals van Omring aanwezig voor de benodigde zorg. Bewoners krijgen meer keuze: gezelschap of rust, koken in het appartement of in de gezamenlijke buurtkamer, zelf de was doen of uitbesteden.
Situatie terreininrichting
initiatief
Omring
opdrachtgever
De Woonschakel
omvang
40 appartementen Beschermd Wonen en 2 KDO
planontwikkeling
Gerrit van der Pol
architect
Coen Koenders
projectmanagement
Berné Vulkers
tuin ontwerp
John Koomen
Terreininrichting
Basisplattegrond begane grond

Loading...