Gerenoveerd Jan Roeckplantsoen

De hoofdtrappenhuizen van 179 galerijwoningen afsluiten en de leefbaarheid van het kinderrijke multi-etnische buurtje verbeteren, maar daardoor de gezinnen opzadelen met sleutelkinderen leek ons geen goed idee. In overleg met Patrimonium Veenendaal hebben we de bewoners van het Jan Roeckplantsoen daarom mee laten beslissen over alle voorstellen voor de renovatie.
Maaiveld begint bij de voordeur
Patrimonium gaf ons opdracht de hoofdentrees af te sluiten en deze te voorzien van een intercom voor de sociale veiligheid. Na een wijkschouw gingen we op zoek naar de vraag achter de vraag: waarom afsluiten? De open spiltrappen van de vluchttrappenhuizen ook? In een buurt met heen en weer rennende kinderen? Wij stelden voor het maaiveld direct bij de voordeur van de woning op de galerij te laten beginnen. Dat betekent open galerijen en trappenhuizen en maximale transparantie voor een optimale sociale controle.
Leefbaar en respectvol
Met de aanbouw van nieuwe entree- en postkastenruimten zijn de donkere versleten hoofdentrees vergroot en hebben ze een hoogwaardige uitstraling gekregen. De trappenhuizen zijn opengebroken voor licht, buitenlucht en sociale controle. De nieuwe entreehallen met glazen puien, voorzien van automatische schuifdeuren, sluiten aan op het heringerichte groene openbare leefgebied met zitplekjes, speeltuintjes en trapveldjes voor klein en groot. Nu het project is gerealiseerd zijn de bewoners trots op hun vernieuwde woning, woongebouw en woonomgeving.
Woonkwaliteit
In samenspraak met de bewoners zijn de badkamers en keukens volledig gerenoveerd en heeft elke woning een eigen cv-combiketel gekregen. Voor extra woonkwaliteit zijn de balkons vergroot door ze dieper te maken. Nieuwe gematteerde glazen hekwerken geven de woongevels een luxueuze uitstraling. De galerijen zijn gemoderniseerd en de hekken zijn voorzien van een brede houten leuning om op te leunen tijdens het kijken naar de spelende kinderen. Een van de zeven woongebouwen is geschikt gemaakt voor ouderen, daarom is deze entree wel afgesloten.
Gemoderniseerd straatbeeld
Aanzicht vanaf gallerij
Vergrote balkons
Gemoderniseerd trappenhuis
Interieur nieuwe glazen entrees
opdrachtgever
Patrimonium Veenendaal
project
groot onderhoud gevels en keukens, badkamers en toiletten, c.v. en m.v. en modernisering galerijen, balkons, entrees en trappenhuizen
omvang
179 galerijwoningen in zeven gebouwen van drie en vier woonlagen
planontwikkeling
Tom Verloop
architect
OpZoom architecten B.V.
fotografie
Pim Geerts, Beeldopbouw

Loading...