Renovatie 40 woningen Schoonebeek

'We gaan een ontwerp maken dat de bewoners past door verhalen op te halen over wat zij belangrijk vinden.' Dit was de start van het co-creatie proces voor een mensgericht concept voor het uitvoeren van energiemaatregelen om de 50 jaar oude prefab betonwoningen van label F naar label A te brengen. Een natuurlijk moment om tegelijk de woonkwaliteit te verhogen.
Respectvol werken aan een nieuwe woonkwaliteit
Onder dit motto is een aantal vernieuwingen ontwikkeld. De eerste vernieuwing is de mobiele bouwplaats die het woongenot van het prachtige woonbuurtje tijdens de bouw optimaal in stand houdt. Een bouwplaats die met de bouwstroom meereist, zonder schaftketen, dixi’s, afvalcontainers, opslagcontainers en tientallen busjes die overal in de buurt in de voortuinen worden geparkeerd. We concentreren alles op het nabij gelegen sportpark. De loopafstand beperken we door transportfietsen in te zetten. Volgehangen met reclame-uitingen, gesponsord door de lokale middenstand. Goed voor mens en milieu.
De frictievrije kruisplanning
De tweede noviteit ontstond door de aard van de opgave, een schilverduurzaming én een binnenrenovatie. De buitenrenovatie loopt als een trein lineair door de wijk. De bewoners hoeven hiervoor immers niet thuis te zijn. De binnenrenovatie gaat als een voetzoeker kriskras door de buurt, aangepast aan de beschikbaarheid van de bewoners. Ook tijdens de bouwstroom, als een onverwachte gebeurtenis bij een bewoner daarom vraagt. De noodzakelijke verbinding tussen buiten en binnen wordt aan beide zijden stekkerklaar gemaakt. Daardoor kan de verbinding simpel worden gemaakt als beide bouwstromen elkaar kruisen.
Wooncomfort, ook tijdens de renovatie
Met een closetrol onder de arm naar een rijtje dixi’s op het grasveld voor het huis van de buren? Of ’s nachts met een slaperig hoofd op een teruggeplaatste closetpot tussen het bouwstof zitten? De dagelijkse invasie van bouwvakkers die door het hele huis krioelen? Nee, dat kunnen we vooral aan huis gebonden mensen of een gezin met een pasgeboren baby niet aan doen. We starten met de badkamer boven, zodat de bewoners meer privé over de begane grond en het toilet kunnen beschikken. Pas als de badkamer met toilet gereed is, gaat de renovatietrein naar beneden. Dan biedt de verdieping privacy.
Cultuurhistorie en keuzevrijheid gaan goed samen
Klantgericht ontwerpen betekent voor ons met respect voor de woonomgeving en de cultuurhistorische betekenis van de buurt en het dorp om leren gaan. De mensen konden kiezen voor het Schoonebeker bloemenraam in het kozijn van de woonkamer. Of uit vier metselwerkpatronen die verschillende periodes uit de rijke geschiedenis verbeelden. Het Schoonebeker heideschaap, de turfsteker, de ja-knikker en de verbeelding van de sage van de ongewenst zwangere schone Rebekke, die haar baby precies op de plek waar nu Schoonebeek ligt heeft gebaard. En nog een aantal andere keuzes voor buiten en binnen.
opdrachtgever
Buursema Bouwbedrijf bv
project
Renovatie en upgrading 40 twee-onder-een-kapwoningen
architect
Coen Koenders
planontwikkeling
Tom Verloop
fotografie
Pim Geerts, Beeldopbouw
 

Loading...