Hofkamp Almelo ‘Corona-logistiek’ van een bouwproject

In Almelo wordt in opdracht van zorgorganisatie ZorgAccent een nieuw woonproject met 61 zelfstandige appartementen voor mensen met dementie gerealiseerd. De afbouwfase richting de oplevering op 8 juni aanstaande vindt plaats in een bijzondere tijd. Juist in deze fase werken er veel mensen gelijktijdig aan het bouwproject. De oplevering wordt niet uitgesteld, dus komt het aan op logistieke precisie en creativiteit van alle betrokken.

FAME Groep is in opdracht van ZorgAccent verantwoordelijk voor de ontwikkeling, het ontwerp en de realisatie van het project. Projectmanager Berné Vulkers: ‘Er werken momenteel dagelijks zo’n veertig mensen in het gebouw. Nu er strenge voorschriften zijn voor het houden van afstand tot elkaar en het bewaken van een hygiënische werkomgeving, komt het aan op creativiteit en discipline. We werken vanaf het voorontwerp met bouwteampartner Plegt-Vos Oost. Die hebben het echt geweldig opgepakt. Een schoonmaakploeg houdt de werkomgeving voortdurend schoon, er zijn duidelijke looproutes in het gebouw uitgestippeld en het logistieke proces is dusdanig bijgesteld dat er telkens een maximaal aantal mensen op een verdieping aan het werk is. De uitdaging is des te groter omdat sommige leveringen uit het buitenland veel vertraging hebben. Er moeten nu bijvoorbeeld circa vijfhonderd armaturen in twee weken worden afgemonteerd terwijl je dat normaal gesproken over een veel langere periode kunt spreiden. Sommige leveringen gaan helemaal niet door. Daar moet je dan heel snel alternatieven voor bedenken.’

De nieuwe ‘Hofkamp’ ligt aan het Hagenpark, aan de oostrand van de oude binnenstad van Almelo. Het nieuwe plan vormt samen met het rijksmonument Sint Elizabeth, de voormalige kapel en Hof 88 een ensemble rondom een sfeervolle, hofachtige binnentuin die uit verschillende delen bestaat. Architect Coen Koenders: ‘Het uitgangspunt voor de architectuur is het monumentale Sint Elisabeth als middelpunt van het ensemble. Ik sluit in mijn ontwerp hierop aan met een moderne vertaling van architectuur uit de jaren 30-40 van de vorige eeuw.’

Naomi Even maakte samen met Berné Vulkers en de werkgroep voor interieur en inrichting van ZorgAccent het interieurontwerp. Thereca uit Zwolle verzorgt de inrichting in lijn met het interieurontwerp. Onlangs is Vulkers met het team in de showroom van Thereca geweest om de inrichting te beoordelen. Ook dat bezoek was volledig ingericht op afstand en hygiëne. Vulkers: ‘dat hebben ze heel goed verzorgd!’.

Vanaf 7 juli kunnen de toekomstige bewoners naar het nieuwe gebouw verhuizen, als het in het kader van besmettingsgevaar verantwoord is. Zo niet, dan wordt de verhuizing uitgesteld.

Projectteam FAME:
Anneke Nijhoff: Conceptontwikkelaar wonen en services
Nico Schokker: Sr. Planontwikkelaar
Berné Vulkers: Sr. Projectmanager
Coen Koenders: Architect
Naomi Even: interieurontwerp
Ilse Schrijvers: BIM-Modelleur

Opdrachtgever: ZorgAccent
Hoofdaannemer: Plegt-Vos Oost
Aannemer E-W installaties: Löwik installaties
 


Loading...