Erve Oostermaet, wonen op een historisch erfgoed

Het initiatief van de ontwikkeling is geboren bij het beleid en de visie van Stichting IJssellandschap om voor historisch erfgoed dat buiten functie raakt nieuwe bestemmingen te zoeken. Voor Erve Oostermaet in Lettele is de samenwerking gezocht met de J.P. van de Bentstichting uit Apeldoorn als zorgstichting en Woonbedrijf ieder1 uit Deventer als ontwikkelaar.
 
Paviljoens op het erf
Koken, eten en verblijven in de oude boerderij
Woonschuren naast de boederij
De oude boerderij intact
Beschermd Wonen
Woonschuren
De bestaande monumentale boerderij is onder toezicht van de gemeentelijke monumentendienst volledig gerestaureerd en doet dienst als activiteitencentrum en ontmoetingsplaats voor zowel de nieuwe bewoners als wandelaars. Op het terrein zijn twee ‘woonschuren’ ontwikkeld, ieder bestemd voor de huisvesting van zes bewoners met een verstandelijke beperking. Deze 'woonschuren' zijn voorzien van een gemeenschappelijke ruimte.
Modern, met respect voor de historie
Bijzonder aan het project zijn de setting in een beschermde cultuur, de historische omgeving en het monumentale karakter van de bestaande boerderij. Met veel zorg zijn er nieuwe en eigentijds vormgegeven gebouwen aan de context toegevoegd, waardoor er een bijzondere erfcompositie is ontstaan.
Duurzaam
Er wordt veel waarde gehecht aan duurzaamheid bij de ontwikkeling; naast de implementatie van een WKO installatie, waarbij gebruik gemaakt wordt van in de bodem opgeslagen warmte en koude, is het bijzonder te noemen dat voor de gevelbekleding gebruik wordt gemaakt van hout uit de eigen bossen van Stichting IJssellandschap.
opdrachtgever
woonbedrijf ieder1
project
restauratie zorgboerderij, ruimtes voor ondersteunende diensten en nieuwbouw 12 zorgappartementen in twee bouwblokken
omvang
ca 1.570 m2 bvo
projectmanagement
Berné Vulkers
architect
Franz Ziegler
fotografie
Pim Geerts, Beeldopbouw
 

Loading...