Wonen in het nieuwe Koedijkslanden populair

FAME ontwikkelt een integraal gebiedsconcept van wonen, ontmoeten, welzijn, winkels en dienstverlening. Boven de winkels worden in totaal 63 nieuwe woningen ontwikkeld, waarvan 36 volgens het woonconcept Wonen met een Plus. Dit zijn rolstoeltoegankelijke driekamer appartementen, in dit geval bestemd voor de sociale huurmarkt. 
Winkelcentrum Koedijkslanden; meer dan een winkelcentrum
De vraag naar de herontwikkeling van het winkelcentrum kwam gelijktijdig met de vraag naar een andere visie op het organiseren van welzijn en zorg in de wijk. Bovendien werd Stichting Woonconcept bereid gevonden fors te investeren in de wijk door 63 sociale huurwoningen boven de nieuwe winkelruimte toe te voegen. Al deze initiatieven zijn samengevoegd tot één project. 
Er ontstaat een volledig nieuw ingericht openbaar gebied met een winkelstraat, een centraal plein en ruim 250 parkeerplaatsen.
Direct naast het plangebied ontwikkelt Stichting Woonconcept een gebouw voor wonen met zorg en een wijkservicepunt. Beide ontwikkelingen sluiten op elkaar aan.
Wonen boven de winkels: populair in Koedijkslanden
Tijdens de bewonersavonden vroegen wij ons af waarom de opkomst zo enorm hoog was. Bij de eerste bewonersavond konden wij ons dat voorstellen: iedereen wil uit nieuwsgierigheid weten wat er gebeurt met het centrum. Maar ook na meerdere nieuwsbrieven met informatie over de plannen, nam de opkomst tijdens de tweede en derde bewonersavond niet af. Sterker nog: deze nam toe.
Bij de informatiestands die per onderwerp waren ingericht (zorg en welzijn, winkels, openbaar gebied en wonen) werd al snel een verklaring gevonden voor de bovengemiddelde interesse. De informatiestand met het wonen was veruit het populairst.
Mensen waren op basis van sfeerbeelden van de gevel 'alvast een huurwoning aan het uitzoeken' en vroegen naar de mogelijkheden om te verhuizen naar het centrum. Dit sluit aan bij de behoefte van mensen zo lang mogelijk in de eigen wijk te blijven wonen, met voorzieningen en de mogelijkheid tot spontaan en georganiseerd ontmoeten op loopafstand.
Het appartement
Boven de nieuwe winkels worden in totaal 63 sociale huurwoningen gerealiseerd verdeeld over drie bouwblokken. Ieder bouwblok heeft een eigen opgang en een lift en telt, met de begane grond meegerekend, vier verdiepingen.
De appartementen zijn grotendeels driekamerwoningen met 2 slaapkamers en een woonkamer met open keuken. Een deel van de appartementen is rolstoeldoorgankelijk uitgevoerd (inclusief de badkamer). De eigenaar van de woningen, Stichting Woonconcept, biedt zorgorganisaties hier de mogelijkheid haar bewoners te huisvesten.
De rol van FAME
FAME heeft opdracht van Beleggingsmaatschappij De Hoge Dennen Holding B.V. in eerste instantie het winkelcentrum te herontwikkelen en nieuw te bouwen. Echter, Stichting Woonconcept diende zich aan om woningen aan het programma toe te voegen. Vanuit levendigheid in het centrum en de stedenbouwkundige opzet, was dit een mooie kans.
opdrachtgever
De Hoge Dennen Holding B.V.
project
renovatie en nieuwbouw van het wijkwinkelcentrum Koedijkslanden
omvang
4.750 m2 winkelruimte en 63 huurwoningen
planontwikkeling
Arno Hoogeveen
projectmanagement
Berné Vulkers
directievoering
Wouter Dieters
architect
Coen Koenders
 

Loading...