Het nieuwe leven van de Amstelveense OPERABUURT

Het nieuwe leven van de Amstelveense OPERABUURT
In opdracht van Woningcorporatie Eigen Haard in Amsterdam heeft FAME de planontwikkeling en realisatie verzorgd voor de revitalisering van 95 woningen in de Amstelveense Operabuurt. De woningen in deze typische jarenzestigwijk, met nog veel bewoners van het eerste uur, waren toe aan een volgend leven. De planvorming vond plaats in een interactief proces met de bewoners en de woningcorporatie.
Planproces
FAME heeft in samenwerking met een klankbordgroep een aantal scenario’s uitgewerkt. Dit gebeurde op basis van een door FAME uitgevoerde objectieve ‘conditiemeting’ en een inventarisatie van wensen bij bewoners en van randvoorwaarden bij de woningcorporatie. De scenario’s zijn aangescherpt tot een aantal breed gedragen voorkeursmodellen naar aanleiding van bewonersavonden. 
Uitgangspunten
Uit het onderzoek naar de klantwensen kwam een behoefte aan optimalisatie van het ruimtelijke woningconcept naar voren. Dit heeft geresulteerd in de transformatie van de woningplattegrond met tuingericht wonen en een open keuken. Op de eerste verdieping van de woningen is met behoud van het oorspronkelijke aantal slaapkamers de badkamer verplaatst en vergroot. De zolderverdieping is bereikbaar gemaakt met een vaste trap. De bewoners konden optioneel kiezen voor een ingerichte zolderkamer met dakkapel.
In technische zin is de nadruk gelegd op energetische maatregelen. De woningen zijn opgewaardeerd van label G naar label A door toepassing van een HR-ketel, Co2 gestuurde mechanische ventilatie, vloerverwarming, vloerisolatie, spouwvulling, HR+ glas en kapisolatie. Door de diverse ingrepen is zowel de energieprestatie als het binnenklimaat van de woning fors verbeterd. 
Resultaat
De vernieuwde woningen zijn geschikt gemaakt voor een nieuwe levenscyclus en voldoen aan de hedendaagse woon- en prestatie eisen. De huidige bewoners zijn bijzonder tevreden over het resultaat en het toegenomen wooncomfort. De woningen zijn nu ook interessant geworden voor nieuwe doelgroepen, zoals jonge gezinnen. Onder andere dankzij de bijzondere aandacht voor de daken en puien hebben de woningen een frisse en eigentijdse uitstraling gekregen. 

 

Loading...