Gezinspaviljoen Bovenkarspel

Het verzorgingshuis Gezinspaviljoen voldoet niet aan de eisen voor het verlenen van de steeds zwaardere zorg aan haar bewoners. Zorgorganisatie Omring is zelf eigenaar van het gebouw en wil de zorg- en inloopfunctie behouden op deze plek in het dorp. Omring besloot nieuw te bouwen op deze plek, maar dan volgens het nieuwe concept Beschermd Wonen. FAME ondersteunt daarbij in de planontwikkeling en is verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp en de bouwprocesbegeleiding.
Belangrijke ontmoetingsplek in het dorp
Het verzorgingshuis Gezinspaviljoen staat in Bovenkarspel. Oorspronkelijk gebouwd in de jaren 50 van de vorige eeuw is het in de loop der tijd rigoureus verbouwd en aangebouwd. Vanwege de paleisachtige uitstraling heeft het in Bovenkarspel ook de bijnaam Paleis Soestdijk. Dit positieve gevoel wilde men vasthouden in de vervangende nieuwbouw-plannen. Ook sociaal gezien heeft het Gezinspaviljoen een belangrijke plek in het dorp; het is een plek waar bewoners met een zorgvraag graag wonen en oudere mensen uit de omgeving binnenlopen en een maaltijd gebruiken. 
Echter, het gebouw voldoet niet aan de eisen voor de steeds zwaardere zorg die er verleend wordt. Eerst is onderzocht of dit met een ingrijpende verbouwing geschikt te maken zou zijn, maar dat bleek niet zo te zijn. Daarom besloot Omring nieuw te bouwen op dezelfde plek. In een intensief proces met de zorgorganisatie en de cliëntenraad is het plan tot stand gekomen. Financieel was het niet haalbaar het restaurant terug te laten komen. Wel is alles op alles gezet het ontmoeten ook voor mensen van buiten het Gezinspaviljoen terug te laten komen. Dit gebeurt in de vorm van het 'buurtplein'; bij binnenkomst komt men in een ruime hal waaraan een 'bibliotheek', grote eetkeuken en salon zijn gelegen. Ook is het gelukt een grote serre toe te voegen aan de tuin op de plek van de voormalige eetzaal. 
Paleis
In het gebouw krijgen mensen een eigen zelfstandig tweekamerappartement. Dit kan worden ingericht door de bewoners zelf of de familie met eigen meubels als hun eigen woning. Daarnaast is het daarmee voorbereid op het scheiden van wonen en zorg. Waar de gemeenschappelijke ontmoetingsruimten op de begane grond centraal zijn georganiseerd rondom het 'buurtplein', zijn ze op de verdiepingen centraal per gebouwvleugel, oftewel buurtje van 8 appartementen, georganiseerd.
In de architectuur is gekozen voor een beeld dat refereert aan een paleis: de strenge symmetrie rondom de centrale as waarin ook de vijver aan de voorzijde is gelegen, is consequent doorgevoerd. Er is veel aandacht besteed aan het metselwerk dat in drie tinten verloopt van warm donkergrijs in de gebouwplint naar zandkleurig voor de verdiepingen en eindigt in een witte gevelsteen.
 
Opdrachtgever
Omring
Programma
48 zorgappartementen (Beschermd Wonen)
Oplevering
februari 2022
Uitvoering
Wit Wognum
Planontwikkeling
Gerrit van der Pol, FAME
Stedenbouw en architectuur
Coen Koenders, FAME
Projectmanagement
Dick Sonneveld, FAME
BIM-modelleur
Ilse Schrijvers, FAME
 

Loading...